Leadmore logo vector

Møllevangen 10B, Sørup, DK-3480 Fredensborg      +45 2929 3000

Del via…

Abonner og få det hele med

Som ejerleder kan det betale sig at dele koden til din "bankboks" med en professionel bestyrelse

Der skrives efterhånden meget om de gode grunde til, at ejerledede SMV’er etablerer en professionel bestyrelse – det er fordi mange ejerledere har gjort det med succes. Selv har jeg 10 gode års praktisk bestyrelseserfaring med ejerledere. 

 

Bankbox og profitkode

 

Hvis din virksomhed ikke allerede har en professionel bestyrelse, så er tiden måske inde til, at du deler koden til din ”bankboks”? Her er i hvert fald mine 5 værdiskabende grunde til at prøve det: 

1)     Vær ikke alene med udfordringerne

Det kan være ensomt på ”toppen”, når din familiebestyrelse og dit personlige netværk ikke længere slår til med at sikre din virksomheds vækst og værdi. Beslutningerne bliver sværere og sværere, og du bliver måske oftere i tvivl. En professionel bestyrelse kan være djævlens advokat, give dig tryghed og skubbet til at turde træffe de svære, men rigtige valg for dig, din familie og din virksomhed.

2)     Hjælp til at lægge den rigtige plan og fuldføre den rigtigt

Kravene til at holde din forretning inde i kampen stiger hver eneste dag. Dine gode idéer slår måske ikke længere til, eller du har alt for mange at vælge imellem. Her kan bestyrelsen hjælpe dig med at skabe en god balance mellem Management (tal og fakta, dvs. ”hvad”) og Leadership (mennesker og følelser, dvs. ”hvordan”). Du har måske også mere end nogensinde brug for at kunne udstikke en klar retning, udvælge og prioritere de rigtige indsatser - og ikke gå i fælden med en urealistisk cocktail af høje ambitioner, dine egne og medarbejdernes evner og en alt for optimistisk tidsplan. Den gode plan for både ”hvad” og ”hvordan” hjælper dig selv med at få alle brikkerne til at falde på plads, så du kan kommunikere dem som ”perler på en snor”. Det skaber forståelsen, evnerne og engagementet der skal til for, at dit team både kan og vil levere varen.

3)     Hurtig adgang til erfaringer med nye trends

Dine medarbejdere er dit ”faste” hold, som kan have svært at følge med i alt hvad der rør sig på dit marked både lokalt og globalt, fx teknologi, digitalisering, disruption, bæredygtighed og forandringsledelse. En bestyrelse er til gengæld et ”variabelt” hold, som giver dig mulighed for at have de rigtige kompetencer rundt om beslutningsbordet - til en hver tid og enhver udfordring - der er jo er ingen grund til, at du selv skal opfinde den ”dybe tallerken” hver gang.

4)     Hjælp til at håndtere stor kompleksitet og uforudsigelighed

Forretningsklimaet bliver ikke enklere, og mængden af fancy ord, metoder og systemer, der skal vejes og måles er uendelig. Det er efterhånden også umuligt at sige noget sikkert om fremtiden. Hvad skal tages alvorligt og hvad skal ikke, og hvordan og hvornår skal du med ”på vognen”? En erfaren bestyrelse kan være sparringspartnere og tilmed ekstra hænder og fødder, når du skal udvikle oveni den daglige drift, som tager al din tid, eller når du skal handle hurtigt for at holde trit med dine konkurrenter.

5)     Kom på forkant med det bedste generationsskifte

Som ejerleder er et uundgåeligt ”10.000 kr. spørgsmål”, hvad der skal ske med din virksomhed, når du ikke selv kan eller vil længere - eller måske allerede er ved at tabe pusten. En professionel bestyrelse kan hjælpe dig med at udpege og vurdere alternative scenarier for fremtiden. De fleste ejerledere har brug for ekstra hestekræfter, når tiden er inde til at forberede og gennemføre overgangen til den næste ledelsesgeneration, i familien eller ved ansættelse af en direktør udefra, eller hvis selskabets værdi skal forøges markant forud for en fusion eller et salg til nye ejere.

En professionel bestyrelse kan betale sig selv hjem

Det er faktisk en overkommelig udgift at etablere en professionel bestyrelse sammenlignet med at fastansætte og indlemme erfarne ledere udefra i din ejerlederkultur. Det kan tilmed være en værdifuld investering, fordi du kan skifte ud på holdet, så kompetencerne og udbyttet af bestyrelsens arbejde følger med tiden. Den gode bestyrelse tilfører en bred palette af management viden om ”hvad” der skal til, ofte fra din egen branche og måske endda med kærkommen inspiration fra andre brancher. Men den rigtigt gode bestyrelse tilfører også stærk leadership erfaring, og hjælper dig med ”hvordan”, så du kan holde ”snuden i sporet”, og dine gode planer og mål rent faktisk kommer i hus til tiden. Men glem ikke det allervigtigste, som er den gode kemi med formanden og hele bestyrelsesholdet, så du trygt tør dele koden til din ”bankboks”.

Jeg kigger gerne forbi til en kop kaffe, hvis du har fået lyst til at spille ping-pong om, hvordan du kan komme i gang med din egen professionelle bestyrelse.

 

Mads Middelboe

Executive Advisor & CEO

Leadmore ®

 

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

En værdiskabende PE-rejse
Få en professionel bestyrelse med fokus på både ”k...

Relaterede indlæg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://leadmore.dk/

Abonner og få det hele med

Abonner og få det hele med